11 Nisan 2010 Pazar

Aslanköy İçin Geri Sayım


Geçen sene "2010 ve Ataköy" başlıklı yazıda üstlenici firmayı referans göstererek Sinan Erdem Spor Salonu'nun 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'na 15 ay kala durumunu gösteren bir fotoğraf yayınlamıştık. Bir türlü bitirilemeyen projenin sorumluluğunu üstlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen sürede salonu büyük ölçüde bitirerek basına tanıtmış. Ancak salonun fotoğraflarına dikkatlice bakınca projede ciddi değişikliklere gidildiği göze çarpıyor. Geçen sene yayınlanan fotoğraftaki ana tribünler yeni projeye göre pota arkası tribünü halini almış. Önceki projeye göre pota arkasında kalacak olan tribünlerin önünde yükselen ihtişamlı yapı ise ana tribünleri oluşturuyor. Bu haliyle 15 bin 500 seyirci kapasiteli, etkileyici bir basketbol arenası çıkmış ortaya.

Geçen seneyle karşılaştırınca ortaya çıkan salonu bir basketbolsever olarak beğenmemek zor. Ancak çok amaçlı olarak inşa edilen, hatta 2012'de İstanbul'da düzenlenecek Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'na da ev sahipliği yapması planlanan salonun mevcut haliyle bir basketbol arenası halini alması tartışmalara sebep olabilir. Bunun telafisi için de ufukta 2012'ye kadar salon atletizmi için yeni bir salon gözüküyor.

Benim başından beri merak ettiğim asıl mesele ise, Sinan Erdem Spor Salonu'nun Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan sonra nasıl kullanılacağıdır. Açıkça söylemeliyim ki, Aslantepe olan Seyrantepe'den sonra Ataköy'ün de Aslanköy olmasından endişe duyuyorum. Zira deprem riski nedeniyle Ali Sami Yen'den çıkmak zorunda olduğu halde Olimpiyat Stadı'nda oynamayı; kiracı olduğu stattan çıkıp Seyrantepe'ye geçmeyi fedakârlık kabul eden yüzsüzlük abidesi bir camianın bu salona da sulanması beni hiç şaşırtmayacaktır. Fenerbahçe kendi imkanlarıyla inşa edeceği salonunu tamamladıktan sonra Galatasaray, atıl durumda kalacak, ulaşımı sıkıntılı olan bu salona hayat vermek için yeni fedakârlıklarla karşımıza çıkabilir. Bence yaklaşık 20 yıldır süren bu spor salonu projesinin son yılında kapsamının değişecek kadar plansız olması bu konunun gündeme geleceğinin teminatıdır. Bekleyelim görelim.

3 yorum:

  1. dünya şampiyonası düzenlendikten sonra imha mı edilsin diyorsun?

    YanıtlaSil
  2. Yaklaşık 20 yıldır inşaatı süren ve sadece son yılda 71 milyon TL harcanarak, proje kapsamı değiştirilerek tamamlanan bir salonun 3-5 maç oynatıldıktan sonra yıkılması herşeyden önce israftır. Bu yazı ise bir durum tespitinden ibarettir.

    Salonun yapılma amacı Dünya Basketbol Şampiyonası kapıya dayanınca değişiyor ve bu devasa yapı 17 yıl sonra işlevselliğini yitirse de kullanıma hazır hale getiriliyor. Burada altı çizilmek istenen öncelikle bu projeyi geçen seneye kadar yürüten insanların nasıl bir fiyaskoya imza attıklarıdır.

    Akabinde de son yıllarda bu plansızlıklardan nemalanmayı en iyi beceren Galatasaray ile bir bağlantı kuruluyor. Bu camia ki, 200 milyon dolar borcuyla transfer yasağı almadan yıllarca şampiyonluk kovalamış, Türkiye'nin gayrımenkul zenginlerinden olmasına rağmen borçlarını ödemek için dahi bunları elinden çıkarmayıp fakir fukara edebiyatıyla Türkiye'de milyonların hakkını gasp etmiş, aylarca kirasını ödemediği, yıkılmaya yüz tutmasa çivi bile çakmayacağı Ali Sami Yen Stadı'ndan çıkması karşılığında inşaatı tamamlanmadan para basmaya başlayan Seyrantepe'ye konmuştur. "Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır" diyerek Ataköy'de inşa edilen bu plansızlık anıtının Türkiye'nin en fırsatçı camiasının radarına en kısa zamanda gireceğini düşünüyorum.

    Kullanılacak argüman da sizin yazıya cevabınız olacak zaten. "İmha mı edilsin. Biz olmasak çürüyüp gidecekti..."

    YanıtlaSil
  3. Bu salon bence yeri itibariyle basketbolun gelişimine çok kolay katkı yapabilecek bir yerde. Bu salonu FB, GS, BJK ye tahsis etmek bu ülkenin basketbolda ilerlemesini isteyen ehrkesin birinci önceliği olmalıdır. Abdi İpekçiye gidemiyoruz yeri çok sapa toplu ulaşım yok. Bunu bildiğinzi halde bu salon 2010 dan sonra ne yapılsın diye sorabilmenizde büyük gaflet olsa gerek.

    Bu salonda oynanacak her derbi maçı dolar. Abdi İpekçi ise Efes'e verilsin. FB'nin yaptığı salon pek bişeye benzmeyecek muhtemlen. Bu salon NBA', andrıyor ve Türk Basketbol'unun tek çıkışı bence....

    YanıtlaSil

Blog Widget by LinkWithin