4 Aralık 2009 Cuma

Evde Gurbet

Aşağıda Fenerbahçe ve rastgele seçilmiş 5 takımın Euroleague'de iç saha ve deplasman performanslarını veren kazanma yüzdelerini görüyorsunuz. Bu çalışmada 2007-08 ve 2008-09 sezonları ve 2009-10 sezonunun geride kalan 6 maçlık döneminde takımların normal sezon ve oynanmışsa Top 16 gruplarında yaptıkları maçlar göz önünde bulundurulmuştur.


Deplasman performansı özellikle uzun döneme yayılınca takımın gerçek gücünü gösteren bir veri olarak algılanabilir. Zira deplasman yüzdeleri saha avantajı olmadan takımın hangi seviyeye çıkabildiğini gösteriyor. Buradan hareketle Barcelona deplasmanındaki farklı mağlubiyete rağmen Fenerbahçe'nin %43'lük deplasman yüzdesiyle Partizan, Cibona ve Unicaja'dan daha istikrarlı bir takım görüntüsü çizdiğini söyleyebiliriz.

Dış saha yüzdesinin iç sahakinden daha iyi olması deplasmanlı ligin doğasına aykırı bir durum. Fenerbahçe'nin iç saha galibiyet oranının deplasmandakinden sadece %5 daha iyi olması ise aslında yıllardır dile getirilen bir sorunun sayılara yansımasıdır. Özeti de şudur, Fenerbahçe taraftarının basketbol takımına hiçbir faydası yoktur.

Görüldüğü gibi diğer takımların kendi sahalarındaki kazanma yüzdeleri deplasmandakilerden en az yüzde 50 daha fazla. Partizan ve Cibona gibi daha düşük bütçelerle yola çıkan takımlar ise kendi evlerinde boylarından çok daha büyük işler yapabiliyorlar. Partizan dışarıda %28 ile oynarken evinde %175 artışla Maccabi'yi de sollayıp %77'yi bulabiliyor. Deplasmanda ancak 6 maçta 1 kazanabilen Cibona bizden daha başarılı bir iç saha performansına sahip. Siena'yı İtalya'da ancak 10 maçta bir Barcelona gibi bir takım mağlup edebiliyor. Bizde ise imrenilecek deplasman performansının yanında evinde bazen deplasmanı bile aratan bir tablo var.

İlginç bir not daha, Partizan ile 2007-08'de, Cibona ile 2008-09'da yaptığımız maçlarda rakiplerimizi deplasmanda mağlup etmeyi başarırken ikisine de içeride üstünlük kuramadık. 4 maça bakarak taraftarın yarardan çok zarar verdiğini ortaya koymak adil olmaz belki ama Fenerbahçeliler olarak sınırlarda dolaştığımızın farkında olmamız gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Widget by LinkWithin