17 Temmuz 2009 Cuma

SportsLab


SportsLab Daum'un FC Köln'e imza atmasının ardından başlatılan bir proje. Temelde video analiz, istatistik ve futbolcu veritabanı üzerine kurulu sistemin kalbinde 15 farklı ülke ligini takip eden çoğu Köln Spor Akademisi öğrencisi 25-30 kişi bulunuyor. Video analiz ve istatistik bölümünde takımın ve rakiplerin maçları veya herhangi bir futbolcunun oyunu değerlendiriliyor. Böylece teknik direktör kendi takımının geliştirilmesi gereken yönlerini, rakibin zaaflarını tespit edebiliyor; futbolcular rakipleri hakkında bilgi sahibi olabiliyor. 15 ülke ligini ve genç milli takım seviyesine kadar uluslararası maçları takip edip her gün sistemi güncelleyen ve geliştiren bu grup ayrıca kulübün transfer çalışmaları için de zengin bir kaynak oluşturuyor.


Bu veritabanı için çalışmanın şartları Beziksliga seviyesinde futbol oynamak ve takip ettiğin ülkenin diline hakim olmak. Projenin başında yer alan Boris Notzon 5 yıl içinde dünyanın en büyük futbol arşivine sahip olacaklarını iddia ediyor. Sürekli büyüyen ve geliştirilen bu proje kulübün ihtiyaç duyduğunda sarılabileceği bir yardımcı halini almış. Şöyle ki, hava toplarında etkili sırtı dönük oynayabilen, ayaklarına hakim, hareketli bir futbolcu arıyorsunuz. Aklınıza gelen futbolcuların maliyeti 20 milyon €'dan başlıyor. Program size kriterlerinize uyan futbolcuları, istatistiklerini, içinde bulunduğu video görüntülerini ve izlenen maçlardaki raporlarını sunabiliyor. Bir teknik direktörün aradığı futbolcuyu bulmasında, bir yönetimin ekonomik tercihler yapabilmesinde bundan daha büyük bir kolaylık düşünemiyorum.


Nitekim FC Köln, SportsLab projesinin ilk meyvesini geçen sezon başında transfer ettiği Pedro Geromel ile aldı. SportLab'ın 22 yaşındaki Portekizli çalışanı Ricardo Tavarez'in tavsiyesiyle 2 milyon € karşılığında transfer edilen Vitória Guimarães'in Brezilyalısı Bundesliga'nın en başarılı savunma oyuncularından biri olarak gösteriliyor.

Dünya liglerinin maç görüntülerini tek merkezde toplayıp bunları dünyanın her yerinden ulaşılabilir hale getirebilmek için harcanan kurulum maliyeti 500 bin €. Şu anda Daum'un bu sisteme erişim imkanı var mıdır veya Fenerbahçe benzer bir sistemin kurulumu için herhangi bir adım atmış mıdır kesin bir bilgi yok. Kimi bu programın yaratıcılarının Daum ve bir Türk yazılımcı olduğunu, kimi Daum'un benzer bir sistemi Fenerbahçe'de de hayata geçirmek istediğini, kimi Daum'un transferleri halen bu kaynaktan yaptığını, kimisi de Samandıra'ya bir laboratuvar kurulacağını söylüyor. Kesin olan şu ki, önceki döneminde belki Fenerbahçe tarihinin en verimli transferlerine imza atan Daum yaşlandıkça hırslanıyor, hırslandıkça oyunun kurallarını değiştirecek yenilikler getiriyor, yeni değerler kazandırıyor.


Resmi bir açıklama olmasa da Alman teknik adam ilk basın toplantısında "Fenerbahçe'ye maç analizi konusunda, futbolcunun taktiksel eğitimi anlamında yeni bir sistem getireceğiz. Oyuncu ve rakip gözetleme sistemi yeniden oluşacak." sözleriyle bir ipucu vermişti bu konuyla ilgili. Gerçekleşmesi halinde, bu proje Fenerbahçe Üniversitesi ve Spor Akademisi için atılacak adımların sıklaşmasını bile sağlayabilir. Başarılı olması halinde de kulübün tanınmış ve şova dönük futbolcu transfer etme geleneğini yıkıp, futbol yönetimini sistematik bir çalışma ortamına dönüştürebilir.

Kaynaklar:
http://www.fc-koeln.de/index.php?id=1609
http://www.muensterschezeitung.de/sport/eigene_berichte/art335,474298
http://www.moes-blog.de/?p=327
http://colunistas.ig.com.br/futebolalemao/tag/sportslab/
http://www.bild.de/BILD/sport/fussball/bundesliga/vereine/koeln/2008/10/29/pedro-geromel/wurde-im-geheimen-scouting-keller-entdeckt.html
http://fenerbahce.org/fb2008/popdetay.asp?ContentID=16283

2 yorum:

  1. Çok güzel bir haber, gerçekleşmesini heyecanla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  2. yazi da cok güzel tebrik ederim hocam. iyi bir calisma olmus.

    YanıtlaSil

Blog Widget by LinkWithin