15 Mayıs 2009 Cuma

Transfer Harcamaları - Seçim 2009


Aziz Yıldırım basın mensuplarıyla yaptığı yemekli toplantıda ortaya konacak olumlu veri bırakmamış. Madem öyle biz de ders çıkarılması gereken verilerden bahsedelim.

İlk grafiğimiz futbolcu ve kulüplere ödenen transfer ücretleri ve ayrılan bütçeyle ilgili. Gerçi doğrudan bir ilişki kurmak güç ama altta da yıllara göre yapılan transferler var.

2003: Sergei Rebrov(Tottenham), Vladimir Beschastnykh(Spartak Moskova), Erhan Albayrak(Arminia Bielefeld), Kemal Aslan(Gaziantepspor); Olcan Adın(Kartalspor), Selçuk Şahin(İstanbulspor), Fabio Luciano (Corinthians), Marco Aurelio(Trabzonspor), Pierre van Hooijdonk(Feyenoord), Mahmut Hanefi Erdoğdu(Sakaryaspor), İvailo Petkov(İstanbulspor), Servet Çetin(Denizlispor),Stjepan Tomas(Como), Marcio Nobre(Cruzeiro)
2004: Mehmet Yozgatlı(İstanbulspor), Murat Hacıoğlu(Diyarbakırspor), Serkan Balcı(Gençlerbirliği), Alex de Souza(Cruzeiro), Önder Turacı(Standard Liege), Deniz Barış(Gençlerbirliği), Fabiano Lima Rodriguez(Corinthians), Rüştü(Barcelona), Gürhan Gürsoy(Adanaspor)
2005: Nicolas Anelka(Manchester City), Serdar Kulbilge(Bursaspor), Stephen Appiah(Juventus), Zafer Biryol(Konyaspor),
2006: Uğur Boral(Gençlerbirliği), Tümer Metin(Beşiktaş), Diego Lugano(Sao Paulo), Mateja Kezman(Atletico Madrid), Edu(Cruzeiro), Deivid(Sporting Lizbon)
2007: Roberto Carlos(Real Madrid), Vederson(Ankaraspor), Colin Kazım Richards(Sheffield United), Ali Bilgin(Antalyaspor), İlhan Parlak(Kayserispor), Gökhan Gönül(Gençlerbirliği Oftaşspor), Yasin Çakmak(Çaykur Rizespor)
2008: Maldonado(Santos), Güiza(Mallorca), Burak Yılmaz(Manisaspor), Emre Belözoğlu(Newcastle United), Josico(Villareal)
2009: Gökhan Emreciksin(Ankaragücü), Abdülkadir Kayalı(Ankaragücü)

2005'te Anelka ve Appiah transferleriyle ikiye katlanan harcamalar sürekli artış halinde. Ancak ücretlerdeki sürekli artışı körükleyen muhtemelen ödemelerin yıllara yayılması ve "her yıl yeni bir yıldız transfer" politikası.

Ancak benim asıl dikkatimi çeken husus futbolcu araştırma komitesi harcamaları ile transfer harcamaları arasındaki bağlantı. Christoph Daum'un sıfırdan bir takım kurduğu 2003 ve 2004 yıllarında son 6 yılda futbolcu araştırma komitesi için harcanan en yüksek bedeli görüyoruz, o da 120 bin TL civarında. Bununla beraber son 6 yılda en çok transfer yapılan ama en az para harcanan yıllar da bunlar.

İlerleyen yıllara bakıldığında 2008 yılı çok acı bir tabloyu gözler önüne seriyor. O da şu ki, Aziz Yıldırım 2008 sezonu sonunda mevcut kadronun kaliteli ama alternatifsiz olduğunu inkar edip "yürüye yürüye" şampiyon olmamız gerektiğini iddia ediyordu. Sanırım bu nedenle geçen yıl futbolcu araştırmasına para ayrılmadı. Çeyrek finale çıkmış olmasına rağmen kadro darlığından sezon sonuna doğru nefesi tükenen bu ekibe yeterli takviye yapılmadığı için de maalesef Aragones'in başarısız sonuçları için zemin hazırlanmış oldu. Bu iddialı açıklamaları tam bir yıl sonra Aziz Yıldırım'ın "kafasına en uygun" teknik direktörle çalışmasına engel oluyor.

NOT: Transfer edilen futbolcular için Alper Duruk'un Futbol ve Fenerbahçe Arşivi turkfutbolu.net'ten yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Widget by LinkWithin